Loading...
 Start Page

Κοινωνική ιατρική

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ: 1ος ΟΡΟΦΟΣ ,ΚΤΗΡΙΟ Β΄

ΩΡΑΡΙΟ : 7.30πμ – 14.30μμ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας αποτελείται από εννιά (9) Κοινωνικούς Λειτουργούς. Η εργασία των Κοινωνικών Λειτουργών κατανέμεται σε τομείς και δραστηριότητες που καλύπτουν τόσο τις κλινικές του νοσοκομείου μας όσο και τα ΤΕΠ και τα εξωτερικά ιατρεία.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Υπηρεσίας οι Κοινωνικοί λειτουργοί αντιμετωπίζουν συχνά περιστατικά ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι οποίοι χρήζουν κοινωνικής στήριξης, αποκατάστασης και εξωνοσοκομειακής φροντίδας, όπως:

1. Ανήμποροι ηλικιωμένοι – μοναχικά άτομα – άστεγοι

2. Οικονομικοί μετανάστες ( ιδιαίτερα οι παράνομοι ) και πρόσφυγες.

3. Ψυχιατρικοί ασθενείς που είτε νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική κλινική και χρήζουν αποκατάστασης και ένταξης σε δομές ( ξενώνες κλπ ) είτε αυτοί είναι εξωτερικοί ασθενείς και προσέρχονται για κάθε είδους βοήθεια στην Κοινωνική Υπηρεσία.

4. Ογκολογικοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές του Νοσοκομείου μας, είτε κάνουν θεραπείες σαν εξωτερικοί ασθενείς του ογκολογικού τμήματος.

5. Νεφροπαθείς, χρόνια αιμοκαθαιρόμενοι ή μεταμοσχευμένοι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του Νοσοκομείου.

6. Άγαμες μητέρες, ανήλικες, άπορες, χρήστες ουσιών ή αλλοδαπές με ελλιπή στοιχεία και προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Εγκαταλείψεις βρεφών.

7. Άτομα που νοσηλεύονται στο χειρουργικό τομέα ή την Νευρολογική κλινική, τα οποία χρήζουν αποκατάστασης ή χρόνιας νοσηλείας.

8. Ασθενείς που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ( ηπατίτιδα, HIV, φυματίωση ).

9. Ασθενείς των ΤΕΠ χωρίς συνοδό, χωρίς οικογενειακό περιβάλλον με ελλιπή στοιχεία ταυτότητας, σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας.

 

Οι δραστηριότητες και τα καθήκοντα των κοινωνικών λειτουργών με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση στα προβλήματα των νοσηλευόμενων είναι:

  • Ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του ώστε ν’ αντιμετωπίσουν το γεγονός «της ασθένειας» και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την παραμονή του στο Νοσοκομείο μας( Βοήθεια εκφόρτiσης συναισθημάτων άγχους – αγωνίας)
  • Ανεύρεση οικογενειακού περιβάλλοντος, συνεργασία με το οικείο περιβάλλον, συνέντευξη με τους συγγενείς.
  • Σύνταξη «Κοινωνικού ιστορικού» του ασθενούς.
  • Συνεργασία με άλλους φορείς όπως: Πρόνοια, Δήμος, Εφορία, Ι.Κ.Α κτλ. για έκδοση εγγράφων και επίλυση συνταξιοδοτικών θεμάτων.
  • Συνεργασία με Αστυνομία, Ληξιαρχείο, Εισαγγελία, Προξενεία και Πρεσβείες για ανεύρεση στοιχείων που αφορούν αλλοδαπούς ή άγνωστων στοιχείων ασθενείς.
  • Συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις καθώς και Μ.Κ.Ο αξιοποιώντας τα προγράμματα και τις δράσεις τους προς όφελος των ασθενών, είτε κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους, είτε δρομολογώντας την μετανοσοκομειακή τους φροντίδα και αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη.
  • Βοήθεια για την ομαλή επανένταξη του αρρώστου στο οικογενειακό κι ευρύτερο κοινωνικό ή εργασιακό του περιβάλλον, μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο και αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία του.
  • Ενέργειες για ιδρυματική αποκατάσταση χρόνιων περιστατικών.
Copyright © 2012 - 2025 ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών